VESA-hulmønster

Hvis du nogensinde har prøvet at hænge et tv eller en skærm op på væggen eller overvejet at købe et universelt tv- eller skærmstativ, er du sikkert stødt på udtrykket "VESA". Men hvad betyder det helt præcist? Og hvorfor er det så vigtigt? Lad os dykke dybere ned i VESA-hulmønsteret i denne blog.

VESA: Hvad er det egentlig?

VESA står for 'Video Electronics Standards Association'. Det er en international non-profit organisation, der sætter standarder for videoelektronikindustrien. En af de mest kendte standarder, som VESA har introduceret, er standarden for montering af fladskærms-tv og -monitorer. Denne standard er bedre kendt som VESA-hulmønsteret.

VESA-størrelsen giver dig mulighed for at montere din skærm med et tv-beslag og er forskellig for hver type tv. Når du vil hænge et tv op med et tv-beslag, er det vigtigt at vide, hvilken VESA-størrelse tv'et har. Hvis tv'ets VESA-størrelse ikke svarer til beslagets VESA-størrelse, vil tv'et ikke kunne monteres på tv-beslaget.

Hvad er VESA-hulmønsteret?

VESA-hulmønsteret henviser til afstanden mellem de fire monteringshuller på bagsiden af et fladskærms-tv eller en monitor. Disse huller er normalt arrangeret i et kvadratisk eller rektangulært mønster. Størrelsen er normalt angivet i millimeter og angiver den vandrette og lodrette afstand mellem hullerne, for eksempel 200x200 mm eller 400x400 mm.

Ved at have et standardiseret hulmønster kan producenter af tv-beslag og standere designe produkter, der passer til en bred vifte af skærme, uanset mærke eller model. Dette gælder også for højttalerstandere.

Tidligere var de fire ophængningshuller, eller VESA-hulmønsteret, altid i midten af din skærm. Det er derfor, man ofte kaldte det "højden på midten af skærmen". Men det har ændret sig. Nu hedder det 'højden på midten af VESA-hullerne', fordi ikke alle nye tv'er har hullerne i midten.

Tag for eksempel nogle OLED-tv fra LG. Alle de tekniske dele er i bunden af tv'et, og toppen er bare et tyndt stykke glas. Det ser flot ud, men derfor er hullerne til ophæng også i bunden. Og det betyder, at mange almindelige tv-beslag ikke passer. Andre OLED-tv har hullerne tættere på midten.

Q-LED-skærme har ofte ophængningshullerne lige over midten. Det skal du også tage højde for.

Med det rigtige hulmønster vesa vil dit beslag eller din stander passe problemfrit. Har du spørgsmål? Kontakt vores erfarne personale.

Hvad du skal kigge efter, når du køber noget til at hænge dit tv på

Hvis monteringshullerne er i midten af din skærm, behøver du ikke at bekymre dig. Men hvis de er et andet sted, er der et par ting, du skal passe på:

  • TV-beslag: Mange TV-beslag har vandrette arme. Hvis dit tv's huller er for lave, kan disse arme stikke ud under eller over dit tv. Det er bedre at vælge et beslag, der passer nøjagtigt, eller et med vandret ophængning.
  • TV-stativer: Det samme gælder for TV-stativer. Mange stativer har lodrette arme, så hvis hullerne er for lave eller høje, kan disse arme stikke ud. Vælg hellere en stander med vandrette støtter eller en, der passer præcist.

Også hører folk nogle gange stadig om 'højden fra midten af skærmen', når de taler om en tv-stativ. Men faktisk burde de tale om 'højden på midten af VESA-hullerne'.

Hvorfor er VESA vigtigt?

VESA-hulmønsteret er vigtigt af flere grunde:

  • Universel kompatibilitet:VESA-standarden giver forbrugerne mulighed for at købe et hvilket som helst tv-beslag eller stativ og være sikker på, at det passer til deres tv eller skærm.
  • Sikkerhed: Ved at følge et standard hulmønster kan producenterne sikre, at beslaget eller stativet sikkert kan understøtte skærmens vægt og størrelse.
  • Brugervenlighed: Det fjerner forvirring, når du skal vælge den rigtige monteringsløsning til din skærm.

Og hvad er en VESA-adapter

En VESA-adapter er et værktøj, der bruges til at justere monteringspunkterne på et tv eller en skærm, så det kan passe sammen med et VESA-monteringsstativ. Ikke alle skærme har et VESA-kompatibelt hulmønster fra fabrikken, og i sådanne tilfælde kan en VESA-adapter være løsningen.

Hvilke skruer følger med tv-beslagene?

De almindelige skruestørrelser bruges normalt til de fleste tv'er. For eksempel har tv'er med en VESA-størrelse på 200x200 normalt M6-skruer, mens dem med en VESA-størrelse på 400x400 har M8-skruer. Disse størrelser er standard hos mange producenter. Alligevel kan det ske, at tv'et har en unik størrelse, så de medfølgende skruer ikke passer. I sådan et tilfælde er det bedst at gå til en specialbutik for at købe de rigtige skruer.

Dimensioner af monteringspunkter

  • VESA 100x100 - Monteringspunkterne er 10 cm fra hinanden
  • VESA 200x200 - Monteringspunkterne er 20 cm fra hinanden
  • VESA 300x300 - Monteringspunkterne er 30 cm fra hinanden
  • VESA 400x200 - Monteringspunkterne er 40 cm fra hinanden vandret og 20 cm fra hinanden lodret
  • VESA 400x400 - Monteringspunkterne er 40 cm fra hinanden
  • VESA 600x400 - Monteringspunkterne er 60 cm fra hinanden vandret og 40 cm fra hinanden lodret

Hvordan finder jeg ud af VESA-størrelsen på tv'et?

Hvis du vil finde VESA-størrelsen på dit tv, er der nogle trin, du kan følge:

  • Se i manualen: De fleste tv- og monitormanualer nævner VESA-størrelsen.
  • Se på bagsiden af skærmen: Mål afstanden (i millimeter) mellem de fire monteringshuller horisontalt og vertikalt.
  • Producentens hjemmeside: Ofte har producenterne produktspecifikationer online, hvor VESA-størrelsen er angivet.
  • Kontakt producenten: Hvis du ikke kan finde det, kan du altid kontakte producenten for at få flere oplysninger.